Ср. Лип 17th, 2019

Великий піст: що не можна робити і про що треба знати

У понеділок, 11 березня, у православних і греко-католиків України розпочинається Великий піст. Він триватиме до 27 квітня – до Великодня, який цього року припадає на 28 квітня.

Про те, як підготуватися до посту, від яких продуктів відмовитися і чому момент із харчуванням під час посту – зовсім не головний, в інтерв’ю розповів помічник митрополита Православної церкви України Епіфанія, священик храму Теплої Софії Іван Сидор, відомий українцям як дзвонар Майдану.

– Для чого взагалі встановлюється піст, адже мова не тільки про обмеження на певні продукти?

– Ми постуємо перед якимись важливими святами, які відіграли важливу роль у спасінні людства. Воскресіння Христове – це свято над святами, Господь смертю подолав смерть і воскреснув. Відповідно, перед цим святом встановлюється найбільш строгий піст, тому він і називається Великим. Петрівка (піст, який починається за тиждень після свята Трійці та триває до Дня Петра і Павла, 12 липня) передує Дню пам’яті святих апостолів Петра і Павла, Успенський піст (у серпні) – Успінню Божої Матері, Пилипівка, або Різдвяний (з кінця листопада до 6 січня) – Різдву.

Про піст згадує ще Старий заповіт. У Новому заповіті першим посником був Іоанн Хреститель. Він постував, бо тілесно і духовно готував себе до важливої події – зустрічі з Ісусом Христом. А Спаситель постував 40 днів у пустелі, і ми можемо пригадати, що там його спокушав диявол. Тобто піст встановлюється перед якоюсь важливою подією – зустріччю з Богом.

– Яких продуктів не можна їсти в цей час?

Церква влаштовує так, щоб людина не мусила відмовлятися від м’яса і молочних продуктів у один день, бо це певний стрес для організму, який навіть може завдати шкоди. Тому церква готує нас поступово: першого тижня відмовляємося від м’яса, а наступного – від молочного. Загалом ми не вживаємо цих продуктів 47 днів (мова йде про м’ясопусну й сиропусну неділі перед початком посту)

Головне – не їжа: священик про те, що не можна робити у Великий піст і що треба знати

Іван Сидор

– Але їжа – це лише один із аспектів посту. Як щодо організації свого щоденного життя?

– Треба розуміти, чому церква робить певні обмеження. Людина має навчитися володіти собою і своїми бажаннями, тобто мати волю. І цього не навчишся, поки не почнеш себе в чомусь обмежувати. Для багатьох людей не їсти м’яса – взагалі не проблема. Та і що це за піст для людини, коли вона і так його не їсть? Вони не відчувають жодного обмеження. Тому багато людей роблять для себе піст у певних речах. Найпростіші приклади: не дивитися телевізор, проводити в інтернеті не більше години на день тощо. Одна жінка розповідала мені, що якось цілий піст не фарбувала собі нігтів. Здавалося б, дрібничка, але насправді є люди, які не можуть без цього жити.

Найважче – відмовитися від того, до чого ти звик. Ідеально, якщо людина покине курити на час посту. Якраз тут є питання: чи зможе вона себе обмежити? Чи ти керуєш собою, чи навпаки – тобою щось керує, як-от нікотин?

Апостол Павло каже, що все мені корисно, але ніщо не повинно мною заволодіти. Ми можемо вживати м’ясо чи молоко, це корисно, але це не повинно нами володіти. Ми маємо належно підготувати себе до зустрічі Воскресіння Христового як в тілесному плані, так і в духовному. І останній зазвичай важливіший.

Трапляється, що людина не вживає молока і м’яса, проте натомість стає дратівливою, засуджує людей, нервує і свариться. Є такий вислів: “Не їж ближнього свого”. Буває, що людина не їсть заборонених продуктів, але “їсть” близьких. В такому випадку краще їсти м’ясо, а не тих, хто поруч. В усьому має бути розумна межа, а тілесний піст має обов’язково поєднуватися із духовним. А що таке духовний піст? Більше молитви, сповідь, причастя, а також наш стиль життя, коли ми менше засуджуємо, заздримо, обманюємо й піддаємося поганим звичкам, будь то алкоголь, цигарки чи перегляд серіалів.

– Можна сказати, що людина піддає себе певному випробуванню.

– Той, хто постив, може підтвердити – після цього і свято відчувається по-іншому. Навіть передчуття того, що після приходу свята ти з’їси крашанку, особливе для тіла. Крім того, така людина більше поважає себе саму за те, що змогла 47 днів у чомусь себе обмежити. Це означає, що вона не є пристрасною, а якщо навіть і є, то вона може цими пристрастями керувати. Адже тиждень-два не поїсти м’яса досить складно, згодом виникає спокуса десь тихенько його з’їсти.

Але людина має зберігати тверезість розуму. Якщо ти бачиш, що не можеш стриматися, дратуєшся, і навколо тебе страждає вся сім’я, то краще з’їж те м’ясо, тільки дай спокій родині. Адже мета посту – не нашкодити, а, навпаки, допомогти.

Інше питання – це хворі люди, яким потрібно їсти молочні продукти й м’ясо, щоб укріплювати організм. Церква благословляє їх і дозволяє не постити, щоб не нашкодити організму, бо піст має бути тільки в користь.

Є ще одна категорія людей, які використовують піст виключно для таких дріб’язкових моментів, як схуднення. Але це неправильний підхід.

Інтерв’ю взято із сайту Народна правда https://narodna-pravda.ua/2019/03/11/velykyj-pist/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *